Scroll to top

Joensuu jätti hakematta harkinnanvaraista valtionapua

Joensuu jätti hakematta harkinnanvaraista valtionapua

Joensuun kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan (ma 24.8.2020) harkinnanvaraisen valtionavun korotuksen hakemista vuodelle 2020. Kaupunginhallitus päätti jättää hakematta harkinnanvaraista valtionapua äänestyksen (4-7) jälkeen. Valtionavun hakemisen kannalla olivat lisäkseni Hannele Autti, Sari Koskinen ja Jussi Wihonen.

Kyseessä on valtion kunnille myöntämä rahoitus, jota ei tarvitse palauttaa takaisin. Harkinnanvaraista valtionapua hakevat tänä vuonna mm. Jyväskylä, Seinäjoki, Vaasa, Hämeenlinna ja Kuopio. Ei voi kuin ihmetellä, miksi Joensuu jätti hakematta kyseistä rahaa. Luulisi, että tässä tilanteessa kaikki lisäraha olisi tervetullutta, koska käyttökohteita löytyy. Miksi lisärahoitusta ei edes haettu? Miksi otetaan mieluummin lainaa, sopeutetaan omaa toimintaa ja jätetään valtion raha hyödyntämättä?

Tänä vuonna Joensuun taloutta voivat heilauttaa mm. Siun Soten maksuosuudet, joihin kohdistuu painetta erityisesti vuoden lopussa. Mikäli Siun Sotelta tulee lisälaskua, olisi harkinnanvarainen valtionapu ollut siihen oiva apu. Nyt mahdollinen lisälasku on katettava kaupungin muusta budjetista.

Vuoden sisällä Joensuun taloudesta on keskusteltu paljon ja talouden on sanottu olevan tiukilla. Tästä ovat osoituksena mm. kahdet yt-neuvottelut. Keväällä työntekovelvoite katkaistiin monilta ja korvaavaa työtä ei tarjottu kaikille halukkaille. Kävikö Joensuussa niin, että koronalla tehtiin säästöjä ja sen vuoksi taloustilanne on nyt syksyllä parempi?


Anni Järvinen
Joensuun kaupunginhallituksen jäsen,
kaupunginvaltuutettu

(Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa 29.8.2020.)

Related posts