Scroll to top

Millaista maksutonta ehkäisyä joensuulaisille nuorille?

Joensuussa jätettiin maanantaina 23.2.2015 valtuustoaloite (http://webdynasty.jns.fi/djulkaisu/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames), joka koskee alle 20-vuotiaiden ilmaista ehkäisyä (ainoastaan ehkäisypillereitä). Mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn on hyvä asia ja aloitteen takana on erinomainen ajatus siitä, että aborttiluvut saataisiin Pohjois-Karjalassa laskuun. Itse en allekirjoittanut aloitetta ja hätkähdin ilmaisten ehkäisypillereiden tyrkyttämisestä nuorille. Mielestäni aloitetta ei ole mietitty loppuun asti.

Kritiikkini lähtee siitä, että maksuton ehkäisy käsitetään juuri e-pillereinä eikä muita ehkäisymenetelmiä tuoda aloitteessa esille lainkaan. Ehkäisypillerit ovat hormonaalista ehkäisyä eivätkä sovi kaikille. E-pillerit  voivat aiheuttaa raskaita sivuvaikutuksia, esimerkiksi masentuneisuutta, unettomuutta, mielialavaihteluja, turvotusta ja pahoinvointia. On tärkeää, että ehkäisypillereiden haittavaikutukset tuodaan esille, jotta nuoret tiedostavat ne käyttäessään e-pillereitä.

Toinen kritiikkini kohdistuu siihen, että aloitteeseen on sisäänrakennettu ajatus siitä, että ehkäisy kuuluu vain nuorille tytöille ja naisille jotka e-pillereitä käyttävät. On tärkeää, että nuorille kerrotaan eri ehkäisymuodoista laajasti ja sen jälkeen jokainen voi valita itselleen sopivimman ehkäisymuodon. Ehkäisy ei ole vain tyttöjen ja naisten asia, vaan kuuluu yhtälailla kaikille.

Kolmas kritiikkini ja huoleni kohdistuu sukupuolitauteihin, joita e-pillerit eivät torju. Ehkäisypillerit eivät suojaa ketään sukupuolitaudeilta. Ainoastaan kondomi tuo turvan sukupuolitauteja vastaan.

Aloitetta pitäisikin laajentaa maksuttomiin kondomeihin eikä keskittyä ainoastaan e-pillereihin. Kun aloite tulee aikanaan käsittelyyn kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon, aion kiinnittää yllä mainittuihin asioihin huomiota. Toivon, että ne huomioidaan jo aloitteen vastauksen valmistelussa ja lopullisessa vastauksessa.

Related posts