Scroll to top

Naisten osaaminen ei rajoitu perheasioihin

Kirjoitin naisten osaamisesta Karjalaisen yleisönosastolle yhdessä Alia Dannenbergin kanssa. Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa 31.3.2017.

Naisten osaaminen ei rajoitu perheasioihin

Karjalaisen pääkirjoituksessa (27.3.2017) annettiin varsin mielenkiintoinen kuva naisten osaamisesta politiikassa. Onko pääkirjoituksen laatija mahdollisesti ottanut mallia Brasilian presidentin naistenpäivän puheesta, jossa tämä nosti esille naisten merkittävän roolin talousasioissa, koska nämä ovat hyviä huomaamaan hintojen muutokset supermarketeissa?

Emme koe, että naisten osaaminen rajoittuisi perhettä ja kotitaloutta koskeviin asioihin tai että naisilla olisi näissä asioissa miehiä parempaa tietoa. Nainen voi olla esimerkiksi hallinnon tai talouden asiantuntija, tai teoreetikko, jolla ei ole mitään hajua arkisista asioista. Samoin mies voi ymmärtää päivähoidon kiemurat ja tuntea omaishoidon arjen. Sallittakoon nämä asiat yhtäläisesti jokaiselle sukupuolesta riippumatta.

Kannattaa myös muistaa, että jokaisen politiikassa mukana olevan, niin naisen kuin miehenkin, puolisolta vaaditaan kykyä joustaa ja mukautua, jotta poliitikko pystyisi hoitamaan tehtävänsä kunnialla. On hyvä kysymys, miksi tämä puolison tuki ja joustaminen ei keskimäärin jakaudu tasapuolisesti sukupuolten kesken. Olisiko siinä yksi syy naisten aliedustukseen politiikassa?

Alia Dannenberg, FT, KTM
Anni Järvinen, kaupunginhallituksen jäsen
kuntavaaliehdokkaita (vas)
Joensuu

Related posts