Scroll to top

Nato-intoilu ja Suomen Venäjä-suhteet

Kirjoitin Suomen Nato-jäsenyydestä Karjalaisen yleisönosastolle sunnuntaina 22.3.2015.

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua Suomen puolustuspolitiikasta ja Nato-jäsenyydestä. Oma kantani asiaan on selvä: Suomen tulee ehdottomasti pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella. Suomen ei myöskään pidä missään nimessä hakea tai valmistella liittymistä sotilasliitto Natoon, vaan pysyä edelleen sotilaallisesti liittoutumattomana.

Kansainvälinen toiminta konfliktien ratkaisuissa on kuitenkin tärkeää. Suomi voi osallistua YK-johtoiseen rauhanturvaamiseen sillä ehdolla, että operaatioissa on YK:n mandaatti. Rauhaa rakennetaan neuvotteluiden ja diplomatian kautta, ei uhoamalla, sotimalla ja aseilla.

Olisi luontevaa rakentaa ja kehittää rauhanajan yhteistyötä Ruotsin kanssa. Puolueettomina pohjoismaina Suomen ja Ruotsin intressit ovat yhteneväiset mitä tulee rajavalvontaan, siviilikriisinhallintaan ja jo toteutettuihin ulkomaisiin rauhanturvaoperaatioihin. Ruotsi ei tällä hetkellä valmistele Nato-jäsenyyttä, joten miksi Suomenkaan pitäisi?

Suomen Nato-jäsenyys loisi turhaa vastakkainasettelua Venäjän suuntaan. Venäjä ei ole Suomelle sotilaallinen uhka ja pelon lietsominen Venäjää kohtaan on Nato-intoilijoiden poliittista peliä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö Venäjän toiminta Itä-Ukrainassa ja Krimillä ole tuomittavaa. Ukrainan tilanne kaipaa sillanrakentajiksi juuri puolueettomia maita. Tällä hetkellä sekä Venäjä että Nato lisäävät sotilaallista aktiivisuuttaan rajoillaan eikä sellainen ole koskaan johtanut mihinkään hyvään.

Anni Järvinen
Kaupunginhallituksen jäsen (vas)
Kansanedustajaehdokas
Joensuu

Related posts