Scroll to top

Hyvää vappua!

Vappu on suosikkijuhlani ja erityisesti tänä vappuna mietin, mitä vappu merkitsee ja millaisia vappuperinteitä minulla on.

Tärkein vappuperinteeni on ollut osallistuminen vappumarssille. Olen osallistunut vappumarssille joka vuosi elämäni aikana. Tulen työväenluokkaisesta perheestä ja sen vuoksi pääsin marsseille jo lapsena. Jotenkin onnistuin kampeamaan itseni vappumarssille myös pahimpina teinivuosina, koska koin sen olevan tärkeää. Nyt koronavuotena 2020 en pääse marssimaan yhdessä muiden tovereideni kanssa.

Viime vuonna sain kantaa ensimmäistä kertaa Joensuun vappumarssilla SAK:n lippua. Se tuntui hienolta, vaikka epäilin (ja minua epäiltiin) pystynkö kantamaan lipun koko marssin ajan. Lipun kantajista ja airueista käydään vuosittain neuvottelut, koska vappujuhla on Vasemmistoliiton, SDP:n ja ammattiliittojen yhteistapahtuma.

Vappu on työväen juhlapäivä. Työehtojen noudattaminen ja työntekijöiden oikeuksien puolustaminen on tärkeää. Suomalaisessa työelämässä tapahtuu räikeitä ylilyöntejä ja työntekijöiden oikeuksia poljetaan. Nyt, koronan aikaan on erityisen tärkeää, että työntekijät ovat järjestäytyneitä. Ammattiliitot ovat olemassa työntekijöitä varten ja ammattiliittojen tulee olla vahvoja näinä aikoina, kun kunnat käynnistävät yt-prosesseja ympäri Suomen.

Vappumarssin lisäksi vappuuni kuuluu työväenlaulut. Ne, vanhat Agitpropin klassikot, joiden sanat osaan suurin piirtein ulkoa. Vapussa ja työväenlauluissa on parasta se, että ei tarvitse osata laulaa, pääasia että laulaa intohimoisesti. Seurassa on usein myös niitä, jotka osaavat laulaa kauniisti tai soittaa kitaraa ja sitä on ihana kuunnella. Rakastan laulaa ja kuunnella työväenlauluja, mutta joskus olen laulanut hiljaa, ettei epävireinen ääneni kuuluisi liikaa. Nykyään en välitä siitä, vaan laulan aina täysillä. Vappuna puolisokaan ei valita, että työväenlaulut raikaa jo vappuaaton aamuna, koska kerran vuodessa saan luukuttaa työväenlauluja mielin määrin. Muulloin se voi vaatia pienen neuvottelun.

Minulle vappu on työväen ja opiskelijoiden juhla. Vappuaattona juhlin opiskelijakavereideni kanssa ja vappupäivänä jännään, ketkä ehtivät vappumarssille. Tänään ei ole vappumarssia eikä Joensuun puhallinorkesteri soita ensitahteja työväen vapulle. Tänään olen kotona ja toivon, että maan hallitus sanoo jäähyväiset aseille ja hävittäjähankinnoille. Tasa-arvoa, rauhaa ja solidaarisuutta toverit!

Related posts