Scroll to top

Lukukoira-aloite etenee valtuustossa

Tein viime kesänä (16.6.2014) valtuustoaloitteen lukukoiratoiminnasta Joensuun seutukirjastoon. Aloitteen allekirjoitti minun lisäkseni 21 valtuutettua. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota siihen, että lukeminen ei ole kaikille helppoa ja monilla on vaikeuksia lukemisen kanssa. Siihen voidaan kuitenkin tarjota apua. Lukutaidon kehittymisen ja lukuinnostuksen kannalta lukukoiratoiminta on erinomainen vaihtoehto. Käytännössä lukukoiratoiminta tarkoittaa sitä, että lapsi lukee koiralle kirjaa omaan tahtiin. Koira kuuntelee lukijaansa, ei naura virheille eikä valita hitaasti lukemisesta.

Aloitteeni on edennyt nopeasti ja käynyt vapaa-aikalautakunnassa 16.9.2014. Sieltä aloite on tullut kaupunginhallituksen (29.9.2014) kautta tämän päivän kaupunginvaltuuston kokoukseen. Vastauksessa todetaan, että Suomessa lukukoiratoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja omaan harrastuneisuuteen. Katto-organisaatiota toiminnalle ei vielä ole. Lukukoiralta vaaditaan mielellään erityinen lukukoirakoulutus tai Kennelliiton kaverikoirakoulutus. Lukukoiran pitää olla rauhallinen ja tottelevainen, mutta mitään ehdottomia vaatimuksia rodun suhteen ei ole. Lukukoiran ohjaajan tulee myös olla valmis hankkimaan perustiedot lukemisen ohjaamisesta ja ongelmista. Käytännössä useimmat Suomen lukukoirista ovat kirjastohenkilökunnan omia koiria. Lisäksi vastauksessa todetaan, että Joensuun seutukirjastossa on aloitettu selvitystyöt lukukoiratoiminnan aloittamisesta Joensuussa. Toivottavasti sopiva lukukoira löytyy pian!

Alla olevasta linkistä löydät esityslistalla olevan vastauksen kokonaisuudessaan: http://webdynasty.jns.fi/djulkaisu/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames

Related posts