Scroll to top

Puheenvuoro kaupunginvaltuustossa Vapaudenpuiston puiden puolesta

Joensuun kaupunginvaltuustossa käsiteltiin eilen Marko Haakanan (vas.) tekemää valtuustokysymystä, joka koski Vapaudenpuiston puiden säilyttämistä. Allekirjoitin kysymyksen ja käytin kokouksessa alla olevan puheenvuoron. Valitettavasti hävisimme asiassa äänestyksen 39-15, neljä tyhjää. Puhuin kokouksessa vuosikatsauksen yhteydessä myös vanhusten hoivasta ja siitä, että laatu ei saa olla ainoa kriteeri Siun Soten hoiva- ja hoitopalveluiden kilpailutuksessa.


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Pidän Marko Haakanan valtuustokysymystä edelleen tärkeänä ja kannatettavana. On myös ilahduttavaa, miten nopeasti puiden ympärille muodostui laaja rintama, joka oli valmis vastustamaan puuvihaa ja järjesti viime perjantaina hienon tilaisuuden puiden säilyttämisen puolesta.

Joensuu järjesti taannoin kyselyn, jossa kysyttiin kuntalaisten mielipidettä puiden säilyttämisestä. Kyselyyn vastanneista 25% oli puiden kaatamisen kannalla. Miksi Joensuussa kysytään mielipiteitä, jos niitä ei huomioida päätöksenteossa? Tähän ei ole tullut vielä mitään järkevää vastausta.

Joensuu on Euroopan metsäpääkaupunki, joten olisi surkuhupaisaa, jos meidän keskeisellä paikalla olevassa puistossa ei olisi yhtään isoa puuta. Miksi puut kelpaavat Joensuussa ainoastaan rakennusten seiniin, mutta elävät puut ovat vain tiellä? Monipuolisen kaupunkikuvan tulee koostua eri kerrostumista, esimerkiksi uusista ja vanhoista rakennuksista ja eri ikäisistä puista. Aika paljon Euroopan eri puistoissa kierrelleenä ei voi kuin ihmetellä Joensuun intoa pelkkään edustuspuistoon 1900-luvun alun piirrosten pohjalta. Kaupungin puistoja täytyy uudistaa kaupunkilaisten toiveiden pohjalta, katse tulevaisuuteen suunnaten, ei menneisyyteen katsoen.

Ymmärrän kyllä turvallisuusnäkökulman ja toki kaatumavaarassa olevat puut voi ja pitää poistaa. Nyt kaikki kaatolistalla olevat puut eivät kuitenkaan ole huonokuntoisia.

Vastauksessa viitattiin siihen, että Vapaudenpuiston uudistaminen on osa talousarvion investointiohjelmaa. Onneksi meillä voi tehdä talousarvioon muutoksia myös pitkin vuotta lisätalousarvioissa ja investointiohjelmaa voidaan tarkastella uudestaan, jos enemmistö valtuutetuista sitä haluaa.

Vapaudenpuistolla on kansankielessä myös toinen nimi ja se on lahtaripuisto. Käykö nyt niin, että lahtaripuistosta lahdataan viimeisetkin puut? Toivottavasti ei. Meillä on tänään valta päättää puiden kohtalosta. Tilapäisen valiokunnan perustaminen lausuntoa varten on kannatettavaa.

Related posts