Scroll to top

Puheenvuoro valtuuston talousarviokokouksessa

Joensuun kaupunginvaltuusto kokoontui tänään päättämään kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Kaupunginvaltuuston kokousta ovat edeltäneet syyskuussa pidetty talousseminaari, kaksi kaupunginhallituksen kokousta sekä valtuustoryhmien väliset talousarvioneuvottelut. Talousarvioneuvottelut kuuluvat Joensuun päätöksentekokulttuuriin ja kaikki valtuustoryhmät voivat tuoda niissä esille itselle tärkeitä asioita. Tänä vuonna nuo neuvottelut sujuivat Vasemmistoliitolta erinomaisesti ja saimme niissä useita tavoitteitamme läpi. Alla minun puheenvuoroni tämän päivän kaupunginvaltuuston kokouksessa.

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Minulla on nyt edessäni valtuustourani kymmenes Joensuun kaupungin talousarvio ja olen saanut olla tekemässä sitä niin kaupunginhallituksessa kuin ryhmien välisissä neuvotteluissa. Tällä kertaa, ehkä ensimmäistä kertaa koskaan, minulla ei ainakaan vielä ole takataskussa muutosesityksiä liittyen käsiteltävään talousarvioon. Minun ja vasemmiston talousarviotavoitteet ovat edenneet hyvin. Mielestäni valtuustoryhmät ja kaupunginhallitus ovat tehneet erinomaista ja yksituumaista työtä käsitellessään kaupunginjohtajan budjettiesitystä. Voikin sanoa, että talousarvio 2015 on mennyt oikeaan, tai pitäisikö sanoa vasempaan suuntaan.

Erityisesti iloitsen siitä, että kaupunginjohtajan esittämät leikkaukset kansalaisopiston tuntimääriin saatiin torpattua yhdessä. On hieno huomata, että vihdoin kaikki muutkin puolueet ovat heränneet siihen, että vapaasivistystyö on tärkeää ja mitä parhainta ennalta ehkäisevää toimintaa. Myös vähävaraisten on saatava harrastaa kansalaisopistossa. Onkin hienoa, että kansalaisopiston tuntimäärä säilyy vuoden 2014 tasolla. Näin turvataan kansalaisopiston palvelut myös Joensuun reuna-alueilla. Koulutuksen täytyy kannattaa ensi vuonna myös Kansalaisopistossa.

Lisäksi pidän hyvänä, että kulttuuri- ja nuorisoavustuksiin saatiin yhteistuumin lisäpanostuksia, koska ruohonjuuritason järjestötyö on arvokasta. Myös omaishoitoon tehdyt lisäpanostukset olivat tarpeen ja Vasemmiston tavoitteiden mukaisia.

Lopuksi totean tilaaja-tuottajamallista samaa mitä olen todennut monta kertaa aiemmin, jo silloin kun mallia Joensuuhun luotiin: Joensuun tilaaja-tuottajamallissa valta keskittyy harvoille ja tuottajalautakuntien valta on vähäistä. Sen vuoksi mallia ja sen toimivuutta tulee tarkastella kriittisesti.”

Related posts