Scroll to top

Saako sotesta puhua?

Kirjoitin sotesta Karjalaisen yleisönosastolle. Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa 4.4.2017.

Saako sotesta puhua?

Pohjois-Karjalassa siirryttiin vuoden vaihteessa Siun soteen, joka vastaa myös Joensuun sosiaali- ja terveyspalveluista. Kuntavaalien lähestyessä moni on kysynyt voiko sote-asioista puhua. Kyllä voi ja pitää! Vaikka Siun sotella on oma hallintonsa, niin Joensuulla on omat edustajat näissä hallintoelimissä.

Siun soten uusi valtuusto valitaan kuntavaalien jälkeen puolueiden maakunnallisen kannatuksen perusteella. Samalla tavalla on valittu aiemmin esimerkiksi maakuntavaltuuston ja sairaanhoitopiirin jäsenet. On erittäin todennäköistä, että puolueista riippumatta moni kuntavaaliehdokas päätyy myös Siun soten valtuustoon ja pääsee näin vaikuttamaan joensuulaisten sosiaali- ja terveyspalveluihin. Sen vuoksi on tärkeää, että kuntavaaliehdokkaat ottavat kantaa myös sote-asioihin.

Viime maanantaina Joensuun kaupunginhallitus antoi oman lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädäntöön. Ainoastaan Vasemmistoliitto ja SDP suhtautuivat kaupunginhallituksen äänestyksissä kriittisesti palveluiden yksityistämiseen ja valinnanvapauteen. Juuri valinnanvapauslainsäädännön vuoksi sote-uudistus on muodostumassa suomalaisen terveydenhuollon suurimmaksi yksityistämisprojektiksi. Vaarana on, että verorahat valuvat isojen terveysfirmojen taskuihin ja veroparatiiseihin. Myös Siun sote voi kompastua tähän. Lisäksi korkein hallinto-oikeus (KHO) on omassa lausunnossaan todennut, että on epäselvää, miten valinnanvapaus voi ylipäätään toteutua sosiaalihuollon palveluissa.

Tällä hetkellä Joensuun ongelmina ovat liian pitkät jonot ja lääkäripula. Myös laboratoriopalveluiden puute Rantakylässä on iso ongelma. Terveyskeskusmaksuista on luovuttava vaiheittain, jotta kaikilla on varaa hoitoon ja lääkärillä käyntiin. Nämä asiat on laitettava kuntoon Siun sotessa.

Anni Järvinen
kaupunginvaltuutettu (vas.)
kaupunginhallituksen jäsen
Joensuu

Related posts