Scroll to top

Tutustumismatka Petroskoihin 13.-15.2.2014

Sain viime viikolla mahdollisuuden osallistua Petroskoihin järjestettävälle matkalle kaupungin edustajana. Vierailulle lähti kuuden hengen delegaatio, joista puolet oli Joensuun kaupungin virkamiehiä ja puolet luottamushenkilöitä. Matkan alkuperäisenä tarkoituksena oli luoda ja ylläpitää suhteita Petroskoihin sekä osallistua Hyperborea-talvitapahtumaan. Valitettavasti talvitapahtuman ajankohtaa oli jouduttu siirtämään huonon lumitilanteen vuoksi ja se jäi näkemättä.

Ohjelma oli mielenkiintoinen ja täynnä asiaa. Jo ensimmäisenä päivänä tapasimme Petroskoin uuden kaupunginjohtajan Galina Širšinan. Samalla Joensuun ja Petroskoin kaupunkien välille allekirjoitettiin yhteistyösopimus seuraavaksi 20 vuodeksi. Illalla ehdimme tavata vielä Petroskoin konsulin Tuomas Kinnusen, jonka kanssa kävimme hyvää keskustelua ajankohtaisista asioista. Illalla osallistuimme vielä taidenäyttelyn avajaisiin, jossa oli esillä nuorten taiteilijoiden töitä.

WP_20140213_005

Petroskoin kaupungin sivuilla on venäjäksi lyhyt juttu yhteistyösopimuksen allekirjoittamistilaisuudesta: http://www.petrozavodsk-mo.ru/petrozavodsk/index/news/more.htm?id=10531580@cmsArticle

Toinen päivä piti sisällään kaksi tehdasvierailua. Ensimmäinen, PetrozavodskMash (http://www.pzm.su/) oli erikoinen sekoitus atomienergia- ja metallialan firmaa. Tehdas ja sen valimo olivat todella isoja. Jo pelkkä tehdasalue oli suurin piirtein Joensuun ydinkeskustan kokoinen. Tehtaan tuotevalikoima oli laaja ja sieltä lähtee maailmalle, esimerkiksi kaiteita, aitoja, patsaita, muistolaattoja, koneiden osia ja paljon kaikenlaisia valutöitä teollisuuden käyttöön. Lisäksi Sothsin penkit ovat peräisin täältä. Toisessa tehdas valmisti romumetallista kuntosalilaitteita ja niiden painoja.

WP_20140214_017          WP_20140214_034

Lisäksi tapasimme kaupungin ja ministeriön kulttuuritoimen edustajia. Joensuulla ja Petroskoilla on ollut ja on jatkossakin paljon yhteisiä kulttuuriprojekteja. Projekteja on saatu vireille mm. suomalaisvenäläisissä kulttuurifoorumeissa, joita järjestetään joka toinen vuosi Suomessa ja joka toinen vuosi Venäjällä. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Joensuussa, tänä vuonna Oulussa ja v. 2015 Petroskoissa. Yhteistyötä tehdään eri kulttuurilaitosten, mm. kirjaston, museoiden ja musiikin aloilla. Hankkeita rahoitetaan pääosin ENPI-rahoituksella, joka muuttuu pian ENI-rahoitukseksi.

Tutustuimme myös Petroskoin juuri remontoituun musiikkiteatteriin, jossa esitetään oopperaa ja balettia. Rakennus oli todella hulppea ja viimeisen päälle remontoitu. Tällä viikolla Joensuussakin päästään nauttimaan Petroskoin Musiikki- ja draamateatterin baletista Pähkinänsärkijä. Juuri tällaista rajat ylittävää kulttuurivaihtoa tarvitaan lisää. Muita tulevia yhteishankkeita Joensuussa ovat mm. maaliskuussa avattava Kishin valokuvanäyttely ja Karjalaiset laulujuhlat 27.-29.6.2014.

IMG_5785

Reissu sujui kaiken kaikkiaan todella hyvin, sillä opin ja näin matkan aikana paljon uutta. Meitä oli matkalla hyvä porukka ja kaikki sujui hyvin. Toivottavasti rajat ylittävä yhteistyö pysyy jatkossakin vireänä! Edellisen kerran olin vieraillut Petroskoissa vuonna 2002, jolloin osallistuin Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliittojen nuorille poliitikoille suunnattuun yhteistyöprojektiin. Kovasti oli kaupunki muuttunut 10 vuoden aikana.

Related posts