Scroll to top

Valtuustoaloite: Lukukoiratoimintaa kirjastoon

Lukeminen on tärkeä ja sivistystä ylläpitävä harrastus. Lukemaan opitaan yleensä jo pieninä lapsina, mutta kaikille lukeminen ei kuitenkaan ole helppoa ja monilla on vaikeuksia lukemisen kanssa. Lapsia ja nuoria täytyy rohkaista lukemisen pariin ja lukemisen ilon soisi kuuluvan kaikille. Lukutaidon kehittymisen ja lukuinnostuksen kannalta lukukoiratoiminta on tärkeää.

Lukukoiratoiminta on kasvattanut suosiotaan ympäri Suomea viime vuosina. Suomen kunnissa lukukoiria on muun muassa Mikkelissä, Turussa, Kuopiossa, Keravalla, Juuassa, Kaarinassa, Porissa, Espoossa ja Vantaalla. Usein lukukoira käy kirjaston toimipisteellä kerran viikossa tiettyyn kellonaikaan. Käytännössä lukukoiratoiminta tarkoittaa sitä, että lapsi lukee koiralle kirjaa omaan tahtiin. Koira kuuntelee lukijaansa, ei naura virheille, eikä valita hitaasti lukemisesta. Tavoitteena on tarjota lukijalle myönteinen ja positiivinen lukukokemus sekä siten innostaa lapsia lukemisen pariin.

Lukukoiratoiminta voi parhaimmillaan innostaa lukijaa kirjojen pariin ja auttaa lukemisen tiellä. Lukukoiratoiminta voi olla antoisaa lukijan ja koiran lisäksi myös koiran omistajalle.

Me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Joensuussa tutkittaisiin mahdollisuudet lukukoiratoiminnan käynnistämiseksi. Aluksi lukukoiratoimintaa voisi kokeilla esimerkiksi yhdessä toimipisteessä. Mikäli kokemukset ovat hyviä, toimintaa voisi laajentaa myös muihin toimipisteisiin. Lukukoiratoiminnan organisoinnissa täytyy huomioida muiden kirjaston käyttäjien mahdolliset eläinallergiat.

16.6.2014

Anni Järvinen

Related posts