Scroll to top

Vappupuhe Joensuun torilla 1.5.2016

Hyvät toverit,

Ensimmäinen toukokuuta on kansainvälinen työn ja työväen juhlapäivä. Vaikka vappu onkin saanut viime vuosina uusia piirteitä karnevaalin ja muun kulutuskrääsän muodossa, ei vapun merkitys työväen suurimpana juhlana ole kadonnut. Työväen vappu ulottaa juurensa 1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin, jossa ammattiliitot vaativat kahdeksan tuntista työpäivää ja parannuksia kurjiin työoloihinsa. Ensimmäinen viidettä oli se päivä, jolloin työsopimukset perinteisesti uudistettiin Yhdysvalloissa. Työväen vapun juuret ulottuvat myös Pariisiin, jossa perustettiin toinen internationaali. Ensimmäinen työväenvappu alkoi päivän pituisella lakolla ja suurmielenosoituksilla ensimmäinen viidettä vuonna 1890.  Päivä julistettiin kansainväliseksi juhla- ja mielenosoituspäiväksi.

Teollistuvaan yhteiskuntaan, jossa työntekijöiden oikeuksia poljettiin, vappu toi toivoa ja loi yhteenkuuluvuutta eri maiden työläisten välille. Vapun vietto lähti työväenluokan omasta halusta nousta barrikadeille ja taistella inhimillisten työolojen puolesta. Vähitellen vappu vakiinnutti asemansa kansainvälisenä mielenosoituspäivänä ja työväen juhlapäivänä. Toisen maailmansodan jälkeen vapun luonne alkoi muuttua, kun vappupäivästä tuli yleinen vapaapäivä. Nykyään vappu on Suomessa myös kevään, valon ja opiskelijoiden juhla.

Hyvät toverit,

Maan oikeistohallitus on toiminut pestissään kohta vuoden päivät ja mitä on saatu aikaan? On ollut pakkolakeja, vatulointia, valehtelua ja hallituksen rivien rakoilua. Niin usein olen toivonut, että pohja vanhan järjestyksen horjuu. Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus on kompuroinut menemään kuin termiittilauma, joka heittelee ilmaan, milloin mihinkin kansanryhmään kohdistuvia leikkauksia. Osansa ovat saaneet niin eläkeläiset, opiskelijat, pienituloiset työntekijät kuin työttömätkin. Näin vastenmielistä hallituspolitiikkaa ei Suomessa ole tehty aikoihin. Leikkaukset osuvat pienituloisiin, etenkin pienituloisiin naisiin ja rikkaat jäävät kokonaan leikkausten ulkopuolelle.

Nyt romutetaan pikavauhtia sitä pohjoismaista hyvinvointivaltiota, joka Suomeen rakennettiin sotien jälkeen. Hyvinvointivaltion alasajo, keskittämispolitiikka ja palveluiden yksityistäminen on lopetettava. Maakunnat ja syrjäseudut on huomioitava tasapuolisesti alueiden omia vahvuuksia hyödyntäen. Joensuu, Pohjois-Karjala ja koko Itä-Suomi on pidettävä vireänä ja elinvoimaisena alueena. Toimivan aluepolitiikan keskiössä tulee olla koulutus ja työpaikat.

Minulle on kerrottu usean keskustalaisen poliitikon suusta, että pääministeri Juha Sipilä on kiltti mies, mutta voiko kiltti mies harjoittaa näin häijyä ja viheliäistä politiikkaa? Sipilän porvarihallituksessa istuu useampi ministeri, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin. Suomi menettää vuosittain miljardeja euroja veronkiertoon, aggressiiviseen verosuunnitteluun ja harmaaseen talouteen. Jos verotulot saataisiin kerätyksi täysimääräisesti, ei meidän tarvitsisi leikata palveluista. Sipilän hallituksen toimet harmaantalouden ja veronkierron saamiseksi kuriin ovat olleet lähinnä omien suunnitelmien perumisia ja harmaan talouden vastaisen työn romuttamista. Pääministeri on perustellut omaa verosuunnitteluaan sen laillisuudella. Laillista tai ei, aggressiivinen verosuunnittelu täytyy saada kuriin, koska se ei ole oikeudenmukaista. Hallituksen täytyy tukkia lain porsaanreiät, sen sijaan että ministerit itse käyttävät niitä hyväksi oman omaisuuden järjestelyissä.

Porvarihallitus ja sen kepulainen liikenneministeri Anne Berner yrittävät kurjistaa Pohjois-Karjalan elinoloja karsimalla maakuntamme raideliikennettä. Vaikka junavuorojen säilymiseen saatiin hieman lisäaikaa, on Pohjois-Karjalan junayhteydet välillä Joensuu-Nurmes ja Joensuu-Varkaus vaakalaudalla taas tämän vuoden joulukuussa. Pohjois-Karjalaa ei saa eristää muusta maasta ja toimivat junayhteydet on turvattava koko maakunnan alueella. Junayhteydet ovat elintärkeitä, niin ihmisten liikkumisen, korkeakoulujen kuin elinkeinoelämänkin kannalta. Raideliikenne on ympäristöystävällinen liikkumismuoto ja sen karsimisen tai yksityistämisen sijaan raideliikennettä täytyy vahvistaa ja tukea.

Onneksi olemme kertoneet porvarihallitukselle sankoin joukoin, että emme ole tyytyväisiä hallituksen leikkauspolitiikkaan. Teitä pelkää en, mä kuulun liittoon, joka taistelee. Koko vasemmiston voima on kansanliikkeissä ja niissä täytyy olla mukana. Ennennäkemätön määrä ihmisiä on lähtenyt kaduille protestoimaan viimeisen vuoden aikana. Ympäri Suomea on järjestetty suuria mielenosoituksia leikkauspolitiikkaa vastaan. Työväen yhteisiä oikeuksia saa ja täytyy puolustaa. Nykyinen työlainsäädäntö ei ole syntynyt hetkessä, vaan sen puolesta on kamppailtu 1900-luvun alusta saakka. Suomessa ensimmäiset lait työntekijöiden suojelemiseksi liittyivät lapsityövoimaan, työtapaturmiin sekä työaikaan ja sen lyhentämiseen. Esimerkiksi lomarahat, vuosilomat, ylityökorvaukset ja sairausajan palkka eivät ole aina olleet itsestäänselvyys, vaan pitkän kamppailun tulos. Näistä ja muista ammattiyhdistysliikkeen voitoista on syytä olla kiitollinen ja ylpeä.

On hienoa, että Helsingin suurmielenosoituksiin on järjestetty bussikuljetuksia eri puolilta Suomea ja esimerkiksi STOP leikkauksille -mielenosoitus, johon itsekin osallistuin, keräsi Helsingin rautatientorille yli 30 000 mielenosoittajaa viime vuoden syyskuussa. Mielenilmaus oli palkansaajajärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen ponnistus. Ammattiliitot vaativat yhteisessä rintamassa, että palkansaajien työehtoja ei saa heikentää. Meille ei käy, että vuosilomaoikeutta rajoitetaan, sairauslomaan tulee palkaton karenssipäivä tai ylityö- ja sunnuntaikorvauksia leikataan. Tänä vuonna myös opiskelijoiden mielenilmaus keräsi Helsinkiin tuhansia opiskelijoita, jotka vastustivat hallituksen leikkauksia koulutukseen ja opintotukeen. Mitä nämä mielenosoitukset kertovat hallituksen politiikasta?

Hyvät toverit,

Maksuton koulutus on ollut pitkään suomalaisen sivistysvaltion perusta. Valtakunnallinen peruskoulujärjestelmä luotiin Suomeen 1970-luvulla ja se on turvannut kaikille tasa-arvoiset lähtökohdat opin tielle. Sen lisäksi opintotukijärjestelmä on taannut sen, että myös vähävaraisten perheiden lapsilla on ollut mahdollisuus opiskella. Nyt keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama oikeistohallitus tekee ennätysmäisen suuria leikkauksia koulutukseen. Kaiken huipuksi ennen vaaleja sekä Alexander Stubb että Juha Sipilä tekivät koulutuslupauksen, jossa he molemmat lupasivat, että opiskelijoilta ei leikata tulevalla hallituskaudella. Sipilän hallitus kurittaa korkeakouluja leikkaamalla niiden rahoitusta ja tämä näkyy myös meillä Joensuussa. Sekä Itä-Suomen yliopisto, että Karelia-ammattikorkeakoulu ovat jatkuvassa yt-kierteessä ja kokonaiset koulutusalat ovat lakkautusuhan alla. Lisäksi opiskelijan toimeentuloa leikataan vähentämällä opintotukikuukausien määrää 10 kuukaudella, laskemalla opintorahan tasoa 336 eurosta 250 euroon ja kasvattamalla opintotuen lainapainotteisuutta. Opintorahan leikkaus on 25 % opiskelijoiden tuloista, eli opintorahaa pienenennetään 336 eurosta 250 euroon. Se on kohtuutonta. Miten sellaisella summalla voi kukaan tulla toimeen? Opiskelijat pakotetaan elämään lainarahalla, vaikka tulevaisuuden työllistymisnäkymät ovat epävarmat. Työmarkkinat ovat muuttuneet yhä pirstaleisimmaksi ja yhä useamman elämä koostuu eripituisista pätkätöistä, opiskelusta ja työttömyysjaksoista. Vakituinen työsuhde on monelle nuorelle kaukainen haave näinä epävarmoina aikoina.

Tällä hetkellä yksi Suomen suurimmista ongelmista on työttömyys. Se näkyy meillä Pohjois-Karjalassa ja Joensuussa. Työttömyysaste oli Joensuussa helmikuussa 18,2 prosenttia ja työttömiä työnhakijoita oli 6406. Pohjois-Karjalassa työttömiä työnhakijoita oli helmikuussa yhteensä 12 898 henkilöä. Työpaikkoja ei synny lisäämällä paikallista sopimista. Paikallinen sopiminen voi heikentää työntekijöiden työehtoja ja alentaa palkkoja. Minimipalkoista ja työehdoista on edelleen sovittava työehtosopimuksissa ja sen päälle voidaan kyllä sopia paikallisia lisiä.

Lisäksi Suomeen tarvitaan minimipalkka. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on jättänyt asiasta tällä viikolla lakialoitteen ja on esittänyt minimipalkan suuruudeksi 10 euroa. On irvokasta, että Suomen kaltaisessa maassa ei ole säädetty lakisääteistä minimipalkkaa, toisin kuin suurimmassa osassa Euroopan maista. Minimipalkkaa tarvitaan, koska Suomessa on satojatuhansia työntekijöitä, jotka eivät ole minkään työehtosopimuksen piirissä ja joiden vähimmäispalkoista mikään ammattiliitto ei neuvottele.

Suomen Nato-jäsenyyttä pohtinut työryhmä jätti tämän viikon perjantaina selvityksensä ulkoministeri Timo Soinille. Työryhmä toteaa, että liittyminen sotilasliitto Natoon muuttaisi Suomen turvallisuuspolitiikan suunnan. Työryhmän mielestä Suomen Nato-jäsenyys johtaisi kriisiin Venäjän kanssa ja mikäli sitä päätettäisiin hakea se kannattaisi tehdä yhtä aikaa Ruotsin kanssa. Suomen ei tule hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä, koska rauhaa ja turvallisuutta ei luoda asevarustelulla. Suomen tulee ehdottomasti pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella ja Suomen ei pidä missään nimessä hakea tai valmistella liittymistä sotilasliitto Natoon. Kansainväliset konfliktit tulee ratkaista YK-johtoisella rauhanturvaamisella ja kaikissa operaatioissa tulee olla YK:n mandaatti. Rauhaa rakennetaan neuvotteluiden ja diplomatian kautta, ei uhoamalla, sotimalla ja aseilla. Rauha sodan voittaa.

Nykyään vaurautta on yhä enemmän, mutta se jakautuu yhä harvempien käsiin. Kasvavat tuloerot, köyhyyden lisääntyminen ja asunnottomuuden juurtuminen Suomeen ovat isoja yhteiskunnallisia epäkohtia. Palopuheet ei suojele pakkaselta, tarvitaan tekoja. Nyt jos koskaan tarvitaan yhtenäistä vasemmistoa ja vahvaa oppositiopolitiikkaa, joka haastaa oikeistohallituksen hölmöilyt. Meidän täytyy asettaa politiikan keskiöön kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja koko kansa, ei vain suuryrityksiä, rikkaita ja veronkiertäjiä. Hyvää ja oikeudenmukaista vappua teille kaikille.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related posts